Monday, October 17, 2011

Şanlıurfa


Şanlıurfa müthiş bir destinasyon. Görülecek o kadar çok yer var ki... Pastırma yazı kıvamında bir Ekim ayı, günlük güneşlik, 27-30 derece, kısa kollu tişört vs. Şanlıurfa'da malum tarihi yerlerin dışında özellikle Amazon Kraliçesi Penthesilea mozaikleri muhakkak gezilmeli.

Bölgede Harran, Göbeklitepe, Halfeti, Belkıs-Zeugma'yı gezdik.

Göbeklitepe önümüzdeki yüzyılda tüm dünyada ezber bozacak bir yer. Urfa'ya 14km mesafede bir tepede, MÖ 9000 sene öncesinden bir dini tören alanı. Bu şimdiye kadar bulunmuş en eski (11000 yıllık) dinsel tören alanı veya tapınakmış. Kazılar 1995 yılından beri İstanbul'daki Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi birlikte yapıyor ve orada daha bir 100 yıl çalışma yapılacak gibi görünüyor. Şimdilerde ekonomik nedenlerden dolayı çalışmalar durmuş gibi görünüyor. Sponsorlara ve yardıma ihtiyaç var.



Göbeklitepe Çatalhöyük'ten 2000 yıl, İngilitere'deki Stonehenge'den ise 6000 yıl daha eskilere dayanıyor. Göbeklitepe Urfa ve Türkiye'yi önümüzdeki yıllarda belki de dünyanın en önemli arkeolojik merkezi yapacak gibi görünüyor.

http://www.smithsonianmag.com/history-archaeology/gobekli-tepe.html?c=y&page=1
http://ngm.nationalgeographic.com/2011/06/gobekli-tepe/mann-text/1



Harran

 Harran

Harran Üniversitesi










 Tirit - Hayır Yemeği









Şanlıurfa

 Halfeti



 Halfeti

 Zeugma Müzesi





No comments:

Post a Comment