Friday, October 21, 2011

Lakerda

 Palamutlar birkaç yağmur yeyip te iyice yağlandıklarında, Ekim 20'ten itibaren..

Tanesi 1.1 kg ve üzeri iri palamutları lakerdalık 2 takoz halinde kes, içini temizle, kanını diş fırçasıyla, omur iliğini çok ince çöple dürterek çıkart, akar suda iyice yıka.

Genişçe derin bir kaba su ve bol buz koy, iyice kanını salsın.

2. Gün: Ertesi sabah ve akşam suyu dök ve işlemi tekrarla.

3. Gün sabah balıkları yıka, iyice kurula. Geniş bir tabağa bol tuz dök, balığın karın boşluğunu tuz ile doldur, boşalt. Her iki kesik tarafını tuzla, balığı tabakta derisi tuza gelecek şekilde yatır ve tam tur attırarark balığın derisinin de ince bir tabaka tuzlanmasını sağla.

Tuzlanmış balıkları, sıkışık bir vaziyette, diklemesine derin bir kaba koy ve soğutucuda beklet.

5 gün boyunca sabah/akşam balıkları ters/düz et. Üste gelen kesik tarafına çok az tuz ek. Kaba saldığı suyu dökme, soğutucuda bekletmeye devam et.

Bir kavanoza içme suyu koy, tuz ekle. Tuz miktarı öle olsun ki bir siyah zeytin ancak yüzebilsin. Balıkları bu suda 2 gün beklet. İki gün sonra çıkart iyi suda şöyle bir durula, kurula, stretch filme sar dondur.

1 comment: