Wednesday, February 19, 2014

Antakya

Aralık 2012'in son haftası 3 günlük bir Antakya gezisi yaptım. En son 1982'de gitmiştim. Yeni şehir malesef "gelişmişlikten" fazlasıyla nasibini almış. Eski şehir hala yerli yerinde, daracık sokaklar, tüten soba bacaları...
Yemek kültürü aynen devam. Tepsi kebabı, humus, kaytaz böreği, mumbar dolması, ve masanın baş tacı künefe.

Antakya'da Affan Kahvesinde Mehmet Aslan ile tanıştım. Mehmet hem veteriner hem iyi bir amatör fotoğrafçı. Sağolsun 2 gün boyunca beni hiç yalnız bırakmadı.

 Habib-i Neccar Camii

  Habib-i Neccar Camii

 Mehmet Aslan

 Antakya Mozaik Müzesi


 Kilise ve Cami

  Antakya Mozaik Müzesi





 Künefe

 Haytalı Tatlısı - Affan Kahvesi (İnci Kıraathanesi)

 Affan Kahvesi (İnci Kıraathanesi)

Mangal ateşinde Künefe


Damda Kuşçular















Milas'ta Yaban Domuzu Avı


Milas'ta Yaban Domuzu Avı

Uzun zamandır avcı dostlarımdan beni bir yaban domuzu avına götürmelerini istiyordum. Tabi benim amacım fotoğraf çekmekti. Sonunda beklediğim davet geldi. Milas'a gidecektik.
Gayet profesyonelce hazırlanmış bir av safarisi. İlk akşam yemeği için Göcek'ten beyaz lağoslar ve İskenderun karidesler getirtilmişti Takip eden günlerde kimbilir daha neler yiyecektik?

Lağos buğulama

Sabah karanlığında yola koyulduk; dokuz avcı ve ava yardım eden bir düzine profesyonel rehber ile birlikte.



Dağ yolunda nefes kesen manzaralar karşısında durmadan olmazdı.





Av yüksek düzeyde heyecanlı ve bir o kadar da ilginçti. Avcılar avcı kolu düzeninde kırk elli metre aralıklarla önceden işaretlenmiş yerlere yerleştirildiler.





Profesyonel yardımcılar vadinin derinliklerinden değişik sesler çıkaran aletler ile domuzları avcılara doğru yönlendiriyor, boru, kaynana zırıltısı, çatapat ve atom sesleri onlarca av köpeği sesine karışıyor gidiyordu.
Arada sırada bir iki el silah sesi yankılanıyor, heyecan sürekli tırmanıyordu.

Birkaç kez av yeri değiştirildi. Bu arada öğlen yemek molası verildi. Arazi araçlarının yanına geldiğimizde yağmurdan korunmak için çadırlar kurulmuş, ısınmak ve üstümüzü başımızı kurutmak için ateşler yakılmıştı. Dev boyutlardaki mangaldan süzülen duman içerisinde az sonra yenecek olan sucuk ve köftelerin kokuları insanı baştan çıkartacak düzeydeydi.





Avcılardan birisi, meraklı bir İtalyan, mahalle kasabından aldığı müthiş sucukları getirmiş, Milas'lı köylülerin özellikle düğün dernek için doğaya saldıkları yabanileşmiş danalardan yaptıkları özel köfte ve sucuklarla kıyasıya rekabet ediyordu.

Avın sonunda üç tane irice yaban domuzu vurulmuştu. Yardımcılar usta bir kasap gibi hayvanları yüzüp etlerini ayıkladılar. Tatlı bir yorgunluk, dinlenmiş zihinler ve anlatılacak onlarca palavra hikaye ile İstanbul'a döndük.

Ocak 2012 

Tuesday, February 18, 2014

Yine müneccimliğim tuttu...



Cengiz Akduman ile uzun zamandır planladığımız karda Van ve Ağrı seyahatini nihayet yapabiliyoruz. Bir de güzel sürpriz var. Kayhan Akduman'da son anda bize katılmaya karar vermiş.

Güneşli bir Şubat sabahı Sabiha Gökçen havaalanından Van'a uçtuk. Rehberimiz Mecit, Cengiz'in uzun zamandır arkadaşı. Birlikte bir kaç kez seyahat yapmışlar. Mecit'in yolu İstanbul'a düştüğünde Cengiz'e de uğruyor, filan. Mecit çok güzel, mert, aydın bir Anadolu insanı. Taksisiyle bizi karşıladı ve 5 gün boyunca bize eşlik ve rehberlik etti.

Uçaktan iner inmez, şehre hiç girmeden önce güneydoğu yönünde Güzelce,  Hoşap Kalesine gittik.


 Akşam Van'a otelimize döndük. Ertesi sabah kuzydoğuya hareket. Muradiye şelalesi, Ağrı, Doğu Beyazıt, İshak Paşa Sarayı. Sonra tekrar güneye Erciş, Ahlat Bitlis Gevaş Ahdamar Adası, Van, İstanbul.



Cengiz Akduman - Kayhan Akduman - Mecit

Güzelsu - Hoşap

Hoşap Kalesi

Muradiye Şelalesi


İshak Paşa Sarayı

Doğu Beyazıt, İshakpaşa Sarayından çıktık Ağrı'ya doğru gidiyoruz. Işık et gibi, hiç fotoğrafa uygun değil. Ben arabada şoförün arkasında oturuyorum. Önümde maşallah Mecit ve Cengiz duvardan perde gibi... önümüzü görmek pek kolay değil.

Şimdi.. dedim, bir köye geleceğiz, onlarca atlı cirit oynuyor...

Çüşş... dedi Cengiz. Bu karda kışta milletin b..u donuyor, işleri güçleri yok bir de ata binip cirit mi oynayacaklar?

10-15 dakika geçti geçmedi.. Yavaşla! diye seslendim Mecit'e. Taa ilerde, köyün içinden bir atlı çıkıyor. Yavaşladık, tın tın gidiyoruz. Atlı anayola doğru gelir gibi yapıp, yola 400 metre paralel, karlarla kaplı tarladan gidiyor. Arabayı durdurduk. Ben bi kuvvetli ıslık çalıp atlı adama el edip çağırdım. Adam az durakladı sonra sese kulak verip üzerimize doğru sürdü atını. Taa yanımıza geldi. He bre maşallah.. dedim. Hayrola hemşerim ne iş? Atımı gezdiriyrem... dedi koca adam. Atına hava aldırıyormuş. Müthiş bir fotoğraf günümüzü gün etti...



Aynı gün,  az sonra bir virajdan çıkacağız, yanımızda bir dere blirecek ve kenarında balıkçı... Yok artık... dedi Cengiz, bu havada? Demeye kalmadı yol bir vadiye girdi, sağımızda karların ortasında kıvrıla kıvrıla akan bir dere. Ve hemen oracıkta bir balıkçı. Serpme atıyor:-)



Son gün, Ahdamar Adasına gidiyoruz. Yolda bizimkilere uzun uzun tohumdan, milli tohumlarımızın öneminden, gitgide hybrid tohumlara gebe bırakıldığımızdan vs bahsedip geçtiğimiz yıllarda Manisa Tarzan'ı ödülüne layik görülmüş bir öğretim görevlisinin öyküsünü anlattım.

Manisa'da bir grup trekkingçi ve fotoğrafçı öğretim üyesi gezdikleri kırlarda pek yabani hayvana raslamıklarını farketmiş ve bunu özellikle meyve ağaçlarının olmamasına yormuşlar. Bir karar alıp yedikleri meyvelerin çekirdeklerini yürüyüşe gittikleri dağlara bayırlara dikmeye başlamışlar. Ekemediklerini öylece savurmuşlar. Subay arkadaşları da bu harekete kışladaki askerlere yaptırarak katılmış. Bu olay öyle bir büyümüş öyle bir gelişmiş ki, yurdun her tarafından meyve çekirdekleri toplanıp Manisa'ya ve başka yörelere gönderilir olmuş.

Böylece bu çevreci hareket tüm yurda dağılmış. Birkaç yıl sonra o dağlarda çayırlarda çeşit çeşit ağaçlar çıkmaya başlamış. Hayvanlar ve ihtiyacı olan herkes bundan nasiplenmiş...

Gevaş Ahdamar'a vardık. Etrafta tek tük insan var. Bizden başka turist yok. Balıkçı inci kefali satıyor.


Göl dingin...


İskelede duran Yunus adlı teknenin sahibi Mesut kaptan ile anlaştık. Bizi adaya o götürecek.



Fotoğrafları çektik. Tekneye geldik, Mesut Kaptan bize taze çay demlemiş. Yola koyulmadan önce: çaylarınızı için de biraz içiniz ısınsın... deyip başaltındaki kamarasına gitti. Az sonra avuçlarının içleri alabildiğince doldurduğu kabuklu bademlerle döndü. Ahdamar adasının bademleri çok ünlüdür. Bunları alın da bahçenize dikin, bu kıymetli tohumlar ülkeye dağılsın... dedi.....

Cengiz ve Kayhan donup öylece kala kaldılar.

Selam sana Mesut Kaptan.